KARAVAN HAYATINDA TUVALET
Karavan hayatı kültürü oldukça eskiye dayanır ancak Türkiye bu kültürle son yıllarda yoğun bir şekilde haşır neşir olmaya başladı. Pandemi süreci ile evlere kapanmak zorunda kalan insanlar karavanda yaşamaya yönelttiler rotalarını. Bir de kamp kültüründen gelen, minimalist yaşama geçiş yapmak isteyen ve hayatlarında değişiklik yapmak isteyen bir nesil vardı. Bunlar da son zamanlarda karavan hayatına yönelenlerden oldular.
Belki yıllarca çalışsanız da asla sahip olamayacağınız manzaralara kapınızı açmak, sistemden uzaklaşıp kendinizi keşfetmek, her gün gözünüzü başka manzaralara açmak ve daha nicesi. Karavan hayatında say say bitmeyecek güzellikler var.
Evinizi sırtınızda taşımak ve her an ev konforunda yaşamak insanın başına gelebilecek en büyük lüks. Peki bu lüksün zor yanları yok mu?
Işte tam da bu noktada tuvalet konusu devreye giriyor. En karmaşık görünen, çoğu kişinin karavan hayalindeki korkulu rüyası ve bu hayata adım atamama sebebi. Peki neden bu kadar göz korkutucu bu tuvalet işleri?
Evlerimizde alışmış olduğumuz tuvalet sistemini karavana tamamen uyarlamak zor. Benzer tuvalet sistemleri yapmak mümkün ancak evdeki gibi kanalizasyona giden ve sizin pis işlerle uğraşmanızı gerektirmeyecek bir sistem karavana uyarlanamıyor malesef. Belirli aralıklarla tuvaletinizi kanalizasyona boşaltmak zorunda kalacağınızı bilmenizde fayda var. Karavan hayatındaki zorluklardan en pisi bu aslında. Evlerdeki tuvalet konforu karavanda yok ancak hemen moralinizi bozmayın. Çünkü alternatifler arasında size maksimum konforu sağlayacak seçenekler mevcut. Şimdi karavanda kullanılabilecek tuvalet tiplerine bir bakalım dilerseniz.
Ev tuvaletine en yakın olanı maceratorlu tuvalet. Maceratörlü tuvalet bir zemine sabitlenen, atık su deposu kurmamızı gerektiren ve belirli aralıklarla boşaltmanız gereken, kullanımı kolay görünse de pis iş kısmı ağır olan bir tuvalet türüdür. Ev tuvaletine yakınlığı sebebiyle sık tercih edilen bir türdür.
Ikinci seçenek kasetli tuvalet de oldukça sık tercih edilen, dışkıların atıldığı kısma aracın dışından müdahale edebildiğiniz ve yine belirli aralıklarla atıkları dökmenizi gerektiren bir sisteme sahiptir. Ulaşım kolaylığı isteyen, pis işleri dışarıdan ulaşarak halletmeyi isteyen kişiler için dizayn edilmiş bir sisteme sahiptir.
Üçüncü seçenek kompost tuvalettir. Kompost tuvalet idrar ve dışkıyı ayrı kabinlere yaptığınız, dışkıyı içerisine konulan maddeler sayesinde kokusuz bir şekilde gübreye çevirebilen bir sisteme sahiptir ancak kullanımı yüksek ücreti sebebiyle çok yaygın değildir.
Dördüncü seçenek ise makul ücreti, kullanım kolaylığı ve taşınabilirlik sağlaması ile öne çıkan bir sistem olan portatif tuvalettir. Portatif tuvaletler, iki hazineden oluşur. Üst kısım sifon ve oturma kabini, alt kısım ise dışkının biriktiği yerdir. Bu iki kabin birbirinden ayrılabilmektedir. Tuvalet dolduğunda alttaki hazne alınıp eğer iyi bir kimyasal kullanıyorsanız doğaya, doğaya zararlı bir kimyasal kullanıyorsanız tuvalet ya da kanalizasyona boşaltılabilmektedir. Karavancıların en sık tercih ettiği yöntem olan portatif tuvaletin bir diğer avantajı ise hafifliği ve taşınabilir olmasıdır. Banyonuzu genişletmek için tuvaletinizi dışarı taşımaktan daha iyi ne olabilir ki?
Portatif tuvalet kullanımındaki en büyük sıkıntı tüm dışkıları sıvıya çeviren kimyasalların fiyatlarıdır. Piyasadaki portatif tuvalet markalarının kendi ürettikleri kimyasallar günlük kullanıma göre hesaplanıldığında biraz cep yakabiliyor. Bu sebepledir ki insanlar kimyasal kullanımlarında alternatif yöntemler aramaya başladı. Hem daha uygun fiyatlı hem de iyi performans sergileyebilecek ürünler bulmak mümkün mü?
Bu noktada bize çözümü Casette Kimyasal sunuyor. Çeşitliliği, güvenilirliği ve doğayla uyumlu ürün yelpazesi ile artik karavanda tuvalet sorun olmaktan çıkıyor. Iyi ve güvenilir kimyasal yollardaki en değerli dostunuz olacak!